Αρθρογραφία Μελών

Η αλαζονεία των Πριγκίπων και η Ελληνική οικονομικό-κοινωνική πραγματικότητα

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ο Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής της Αναγεννησιακής Φλωρεντίας των Μεδίκων-γνώστης της κλασσικής ελληνικής Γραμματείας και του Αριστοτέλη- στο διάσημο βιβλίο του ο Ηγεμόνας (il Principe),δίνει συμβουλές πως πρέπει να συμπεριφέρεται έναντι των άλλων στην άσκηση της διαχείρισης του κράτους. Οι γνωστές φράσεις του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» όπως και «το κακo δια μιάς,το καλό λίγο-λίγο» ερμηνεύτηκαν ως ακραίος κυνισμός και ο « μακιαβελισμός» έγινε συνώνυμο της πολιτικής δολιότητας.

Ωστόσο, ο σπουδαίος αυτός πολιτικός αναλυτής που έχει υμνηθεί και από μεγάλους διανοητές μεταξύ των οποίων και ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ αλλά έχει επικριθεί στον ίδιο βαθμό από πολλούς,δεν συνιστά στον Ηγεμόνα την επίδειξη αλαζονείας έναντι των άλλων. Άλλωστε ο Μακιαβέλι ως ύψιστο στόχο είχε την ενοποίηση της Ιταλίας.

Αναλογικά, ύψιστος σημερινός στόχος πρέπει να είναι η πλήρης ενοποίηση της Ευρώπης και όχι ότι οδηγεί στο αντίθετο. Προφανώς οι Αξιωματούχοι της Ε. Ένωσης γνωρίζουν τον Μακιαβέλι και θέλουν να συμπεριφέρονται ως σύγχρονοι Πρίγκιπες. Παράδειγμα η πρόσφατη προεκλογική παρέμβαση και επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας του Προέδρου της Ε.Επιτροπής κ.Γιουνκέρ. Ως συμπεριφορά Πρίγκηπος καταγράφεται και η στάση του Προέδρου του Γιουρογκρούπ Ολλανδού Γερούντ Νταισενμπλούμ κατά την συνάντηση του με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Είχε προηγηθεί και η επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Σούλτς ο οποίος επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες έσπευσε να ενημερώσει, μάλλον μεροληπτικά, τους δύο Υπάτους της Ε. Ένωσης την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όλες αυτές οι εσπευσμένες επισκέψεις στην Αθήνα των Ευρωπαίων Αξιωματούχων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θετικές και δείγματα ενδιαφέροντος για μία χώρα-μέλος της Ένωσης η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση εξ αιτίας των ακραίων μέτρων λιτότητας που της έχουν επιβληθεί από τους δανειστές με ασφυκτικές δανειακές συμβάσεις και Μνημόνια.

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, επικράτησε η εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι κρατούσαν περισσότερο τη ράβδο παρά το καρότο. Ιδιαίτερα η συμπεριφορά του κ. Νταισενμπλούμ μετά τον τερματισμό των συνομιλιών με τον Υπουργό Οικονομικών,όπως προβλήθηκε από τα ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά Μέσα-ερμηνεύοντας τη γλώσσα του σώματος-έδειξε ένα υψηλό βαθμό υπεροψίας και έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Με τις επιφυλάξεις που επιβάλλει η άγνοια το τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δύο ανδρών, η εντύπωση που σχηματίσθηκε είναι ότι ο Αξιωματούχος της Ε.Ε. δεν επέδειξε τη δέουσα ψυχραιμία που επιβάλλεται σε τέτοιες περιστάσεις.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Ελλάδα είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ε. Ένωσης και οι Αξιωματούχοι της είναι εκλεγμένοι και με τη ψήφο της Ελλάδας. Ανεξάρτητα πάντως της σημειολογίας των παραπάνω περιστατικών, δεν φαίνεται ότι όλες οι πλευρές αισθάνονται την ανάγκη ότι το θέμα του ελληνικού χρέους και τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα με τα Μνημόνια, χρήζουν επανεξέτασης.

Επιβάλλεται να βρεθεί λύση που να αποτρέψει την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της Ελλάδος η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει σοβαρά επιχειρήματα για ενίσχυση των θέσεων της που στηρίζονται σε θεσμικά κείμενα και κυρίως στη πραγματικότητα. Επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το Ευρώ και την ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ δια του Προέδρου Ομπάμα, τάχθηκαν σαφώς υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Για να υπάρξει όμως μία εποικοδομητική διαπραγμάτευση πρέπει να αποβλέπει σε μία συμφωνία που να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Διαφορετικά θα καταλήξουν σε αποτυχία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

One thought on “Η αλαζονεία των Πριγκίπων και η Ελληνική οικονομικό-κοινωνική πραγματικότητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: