Αρθρογραφία Μελών

Οικονομικό ΝΑΤΟ ή Επικερδής συμφωνία: ΤΤΙP

Πίσω από κλειστές πόρτες και με άκρα μυστικότητα επιχειρείται να συναφθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Τι είναι και σε τι προσδοκά αυτή η συμφωνία?

Η συμφωνία της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) επιδιώκει την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου.

Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και των υπηρεσιών που επιδιώκεται με την εν λόγω συμφωνία δεν περιορίζεται στο πλαίσιο μιας τελωνειακής ένωσης μεταξύ των συμβαλλομένων μελών, αλλά περιλαμβάνει εκτός από την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των ποσοτικών περιορισμών στις συναλλαγές και την ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και αναφέρεται σε όλες τις αμειβόμενες υπηρεσίες.

Το πρόσωπο, νομικό ή φυσικό, που παρέχει μια «υπηρεσία» θα δύναται να ασκεί τη δραστηριότητά του στο αντισυμβαλλόμενο μέρος, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτές που του επιβάλλει η χώρα προέλευσης του, δηλαδή με το ίδιο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα προέλευσης τους. Σημειωτέον δε, ότι τα ισχύοντα νομοθετικά πλαίσια κάθε χώρας και εντός της Ε.Ε, πολλώ δε μάλλον των ΗΠΑ, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ετερότητα και ότι έως σήμερα στην Ευρώπη οι αλλοδαπές εταιρείες συμμορφώνονταν στο νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε στην χώρα όπου ασκούσαν την δραστηριότητα τους.

Η απελευθέρωση  του εμπορίου στην κυκλοφορία των αγαθών και των υπηρεσιών που επιδιώκεται με την εν λόγω συμφωνία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους σε ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα, όπου το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε είναι ιδιαίτερα αυστηρό σε αντίθεση με αυτό των ΗΠΑ, όπως στην ασφάλεια των τροφίμων, στον τομέα του περιβάλλοντος, στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών, στον τομέα της υγείας, στον τομέα της  εκπαίδευσής και τέλος στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Περαιτέρω η συμφωνία αναφέρεται στους δασμούς σε θέματα ρύθμισης καθώς και μη δασμολογικούς δασμούς. Σύμφωνα με μελέτη του 2013,  μια συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ & ΕΕ θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 273 δις δολάρια στις οικονομίες εκατέρωθεν του Ατλαντικού (Πηγή: Center for European Policy Research). Όμως η κατάργηση των δασμών θα ωφελήσει περισσότερο τις ΗΠΑ δεδομένου ότι η Ε.Ε θα αναγκαστεί να περιορίσει τους δασμούς της σε 20 από τις 24 βασικές κατηγορίες εμπορεύσιμών προϊόντων του ΠΟΕ (Πηγές: World Trade Organization http://www.wto.org- Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP): Προκλήσεις και Προοπτικές Μ. Μενδρινού-Σ.Ρουκανάς)

Τέλος στα πλαίσια της συμφωνίας για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) πρόκειται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους (Investor State Dispute Settlement), δηλαδή οι επενδυτές-εταιρείες θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν κατά του κράτους που δεν συμμορφώνεται με το ρυθμιστικό, νομικό και λειτουργικό πλαίσιο που έχει προβλεφθεί από την εξεταζόμενη στην παρούσα συμφωνία ενώπιον ενός διαιτητικού οργάνου το οποίο, εάν ισχύσει όπως και στις υπόλοιπες διμερείς συμφωνίες που έχουν έως σήμερα υπογράψει ΗΠΑ (βλ.NAFTA κλπ), θα αποτελείται από μια τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από νομικούς-δικηγόρους και όχι από δημόσιους λειτουργούς ,που θα εκπροσωπούν τα κράτη μέλη. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδίδεται νομική υπόσταση στις υπερεθνικές επενδύσεις ίση με την νομική υπόσταση του έθνους-κράτους.

Βεβαία, η τελική συμφωνία θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το  Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο και σύμφωνα με μελέτη του London School of Economics που εκπονήθηκε με εντολή της Βρετανικής κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η συμφωνία, «..μια τέτοια κίνηση θα εξέθετε το Ηνωμένο Βασίλειο (και την Ε.Ε) σε έναν αριθμό διενέξεων και συνακόλουθων ζημιών ακόμη μεγαλύτερο και από αυτόν που υπέστη ο Καναδάς εξαιτίας της NAFTA, ενώ παράλληλα θα ήταν «ιδιαίτερα απίθανο» να φέρει στη χώρα επενδύσεις»(Πηγή: Lauge N. Skovgaard Poulsen, Jonathan Bonnitcha and Jason Yackee “Costs and Benefits of an EU-USA Investment Protection Treaty” London Schools of Economics, Λονδίνο, Απρίλιος 2013)

Ευαγγελία Γ. Αμπάζη, Δικηγόρος

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: