ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: Έχουν ξεχάσει ότι για το προσφυγικό βασική αιτία είναι ο πόλεμος, o πόλεμος δημιουργεί προσφυγιά

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών

«Για το προσφυγικό βασική αιτία είναι ο πόλεμος και το έχουν ξεχάσει και πάνε να το φορτώσουν σε εμάς. Ο πόλεμος δημιουργεί προσφυγιά» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ με θέμα την μεγάλη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για το προσφυγικό. Επισήμανε δε ότι ουδείς ήθελε να προετοιμαστεί στην Ευρώπη όταν επέμενε ο ίδιος από τον Μάρτιο του 2015 για τον κίνδυνο των προσφύγων και κατηγορήθηκε ως φιλορωσική αυτή η άποψή του.

Αναφερόμενος στη στάση των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων» ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με τα Σκόπια είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον».

Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα για την επόμενη σύνοδο είπε ότι κατά την άποψή του «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό, αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» Ωστόσο αποσαφήνισε ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα , είπε ο κ. Κοτζιάς και χρειάζεται πολύπλοκες λύσεις τονίζοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».

Σχετικά με την Τουρκία αναφέρθηκε στην μεγάλη «μπίζνα» των 6 δισ. αλλά και για διεφθαρμένες ΜΚΟ.

Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως παρά τις δυσκολίες έχουμε έναν διπλωματικό διάλογο. «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε διαύλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».

«Η ΕΕ πρέπει αποκτήσει μία πιο συνεκτική και σύνθετη πολιτική, να ενισχυθούν με επιδοτήσεις χρημάτων οι πρόσφυγες στο Λίβανο και Ιορδανία, να λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης του Μάγκρεπ, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αποκλειστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα βρουν άλλους δρόμους. Γι αυτό επιμένουμε για ευρωπαϊκή λύση» είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως η Ευρώπη εάν δεν το λύσει αυτό το πρόβλημα θα έχει η ίδια πρόβλημα ταυτότητας και ύπαρξης.

«Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: