ΜΜΕ

BBC Newsnight: Προσφυγικό – Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα

Νίκος Τόσκας

Νίκος Τόσκας

Στη βραδινή εκπομπή του BBC Newsnight’ και στο δημοσιογράφο Evan Davis, παράθεσε εχθές συνέντευξη ο Αναπληρωτής Υπουργός για την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, η οποία διευθετήθηκε από το ΓΤΕ Λονδίνου, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, και το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, ο οποίος ανέρχεται πλέον στους 9.000.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Τόσκας επεσήμανε ότι διαδραματίζεται μια κρίση άνευ προηγουμένου, τονίζοντας ότι «εμείς δεν ξεκινήσαμε τον πόλεμο στις περιοχές της Συρίας και του Αφγανιστάν, επωμιζόμαστε, όμως τις συνέπειες αυτού του πολέμου… οι άνθρωποι αυτοί έρχονται με το τίποτα και εμείς τους παρέχουμε τα βασικά… θέλουν να περάσουν τα σύνορα, αλλά τα σύνορα είναι κλειστά… μόνο 30 άτομα κατάφεραν να περάσουν εχθές… ευτυχώς μόνο λίγες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με συλλογικότητα».

Ερωτηθείς για το ποιος φταίει, για το ποιος δεν συνεργάζεται, ο κ. Τόσκας, ανέφερε ότι στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε Σύνοδος, στην οποία η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε και στην οποία λήφθηκε απόφαση να κλείσουν τα σύνορα, και να αναγερθούν περισσότεροι φράκτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει μια διαφορετική προσέγγιση, αυτή του καταμερισμού του βάρους των προσφυγικών ροών, προσέγγιση που τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη συμμερίζονται, τη στιγμή που ορισμένα άλλα δρουν με γνώμονα το εθνικό τους συμφέρον.

Στην ερώτηση του τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους της για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός για την Προστασία του Πολίτη τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ρεαλιστικό τρόπο την προσφυγική κρίση  και ότι η πραγματική λύση στο ζήτημα αυτό θα ήταν η παύση των εχθροπραξιών στα εδάφη αυτά.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις συνέπειες της κρίσης αυτής στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή δύο μεγάλες κρίσεις, την οικονομική, αλλά και την προσφυγική κρίση, με 2.500 αφίξεις ημερησίως μεταναστών και προσφύγων, για το λόγο αυτό η χώρα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης.       

Η εκπομπή διάρκειας 42 λεπτών, είναι διαθέσιμη εδώ: http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b072fwn3/newsnight-01032016

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: