ΜΜΕ

Η ανταρσία του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» ξαναζωντανεύει

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς -ένα πραγματικό κόσμημα της πόλης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων- που ευγενώς παραχώρησε ο Δήμαρχος κ Μώραλης για τη παρουσίαση του βιβλίου του Πλοιάρχου ε.α και νυν Αντιπεριφερειάρχου Π.Εν. Νήσων Αττικής κ. Π. Χατζηπέρου με τίτλο «Στη Σκιά του Ποσειδώνα».

Εξαίρετη και υψηλού επιπέδου η παρουσίαση του βιβλίου από το Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτη, τον Αντιναύαρχο Π.Ν ε.α Ι. Παλούμπη, τον Αντιστράτηγο ε.α Α. Αλευρομάγειρα. Την παρουσίαση προλόγισε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου η οποία, σκιαγράφησε, θαυμαστά, τόσο την ηρωική ενέργεια του Πλοιάρχου Ν. Παπά και του πληρώματος του «ΒΕΛΟΣ» όσο και τη σημασία του εγχειρήματος με κάποιους συσχετισμούς με τις σημερινές ελληνικές πολιτικές συγκυρίες.

Σε σχέση με το Συγγραφέα, νεαρού, τότε, Αξιωματικού στο «ΒΕΛΟΣ» επισημαίνονται δύο βασικά στοιχεία. Το ήθος, υπό διπλή έννοια. Η πρώτη αφορά στη θέση που εξέφρασε ότι άργησε να αποτυπώσει γραπτώς τη μαρτυρία του επειδή ήθελε την απόσταση του χρόνου (43 χρόνια μετά), προκειμένου να μη παρασυρθεί από προσωπικά συναισθήματα. Μια Θουκυδίδεια αντίληψη της ιστορίας που ισχύει όταν αναζητείται η αλήθεια ή ότι πλησιάζει περισσότερο την αλήθεια. Η δεύτερη είναι η συγνώμη που εξέφρασε προς συγγενείς και φίλους οι οποίοι υπέφεραν, εξαιτίας της συμμετοχής του στην Ανταρσία του «ΒΕΛΟΣ», από τις αντιδράσεις της χούντας των Συνταγματαρχών.

Το βιβλίο διέρχεται διεξοδικά όλες τις φάσεις του εγχειρήματος του Αντιτορπιλικού και καταγράφει την οδύσσεια του πληρώματος και του ιδίου από τη στιγμή που κατέπλευσε στο Φιουμιτσίνο πλησίον της Ρώμης και στη συνέχεια. Ο συγγραφέας που αποκαλύπτει μέσω του βιβλίου του και έναν ευαίσθητο εσωτερικό κόσμο και συγχρόνως συγγραφικό τάλαντο, αφήνει να διαφανεί και η πικρία του ότι το εγχείρημα του «ΒΕΛΟΣ», του Πλοιάρχου Ν. Παπά και του πληρώματος δεν έτυχε της δέουσας αναγνώρισης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του σε όσα έλεγε ο «Καπετάνιος» του Αντιτορπιλικού ότι μεταδικτατορικώς ανεδείχθησαν «οι μηδέν πράξαντες και πολλά εισπράξαντες».

Σε ότι αφορά τη συνεισφορά της ανταρσίας του «ΒΕΛΟΣ» στον αντιδικτατορικό αγώνα και στη πτώση της Χούντας, εύγλωττη είναι η γελοιογραφία, που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο, του Rudolf Deff από τη παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας το 1974 στην οποία απεικονίζεται ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ως Κολοσσός της Ρόδου και το «ΒΕΛΟΣ» που του αποσπά, στη διέλευσή του, το ένα σκέλος.

Το βιβλίο «Στη Σκιά του Ποσειδώνα» δεν είναι μια απλή αυτοβιογραφία και προσωπική μαρτυρία, αλλά ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του πολύπαθου ελληνικού λαού που αξίζει να διαβασθεί από όλους τους Έλληνες.

Χ.Θ.Μ

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: