ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: Η υπόμνηση του βίαιου ξεριζωμού και της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί διαχρονικά στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής

Τη δική του «ανάγνωση» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας κάνει ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών, σε γραπτή του απάντηση στον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη, τονίζει ότι η γερμανική αναγνώριση αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό βήμα, και συνεχίζει: «Σημειωτέον, όμως, ότι η αναγνώριση ως προς τη Γενοκτονία των Αρμενίων απορρέει από την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για τα συγκεκριμένα γεγονότα, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από το συγκεκριμένο ψήφισμα».

Κοτζιάς: Η ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ότι η Γερμανία δεν θεωρεί ότι διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε αυτή, και ως εκ τούτου δεν συμπεριλήφθηκε σχετική αναφορά.

Με την ερώτησή του ο Γιάννης Αντωνιάδης, απευθυνόμενος τόσο στον υπουργό Εξωτερικών όσο και στον πρωθυπουργό, ζητούσε ακόμα να μάθει αν η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη διεθνή κοινότητα, και κυρίως αν θα το συμπεριλάβει στην επίσημη ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην απάντηση που έλαβε από τον Νίκο Κοτζιά σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα διεθνώς παραδεδεγμένο ιστορικό γεγονός, και ότι τόσο η χώρα μας όσο και η διεθνής κοινότητα καλούν επίμονα την Τουρκία να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της κατά των Ελλήνων του Πόντου.

«Η εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπόμνηση του βίαιου ξεριζωμού και της Γενοκτονίας στο διεθνές περιβάλλον και στην ίδια τη Γερμανία, με στόχο, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα και τα τραγικά λάθη του παρελθόντος, αποτελεί διαχρονικά στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας», καταλήγει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: