Αρθρογραφία Μελών

Brexit. Ουδέν κακόν αμιγές καλού και αντιθέτως. Ποια ελληνικά συμφέροντα θίγονται

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Επιτροπής κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ είναι ένας ευφυής και συμπαθής πολιτικός άνδρας. Διαθέτει μεγάλη πολιτική πείρα, τον διακρίνει ευρεία μόρφωση και παιδεία και κατά τεκμήριο ευρωπαϊστής. Έχει, επίσης, ένα μεσογειακό ταμπεραμέντο -εν μέσω βλοσυρών βορείων και ολιγομίλητων συνήθως γερμανών-που εκφράζεται με το γνωστό αυθορμητισμό του. Το τελευταίο- προσόν ή μειονέκτημα- το επέδειξε με τα σχόλια του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης 23 .6.2016 στο Η.Βασίλειο για έξοδο από την Ε. Ένωση. Οι βρετανοί, είπε, δεν ήταν ποτέ ερωτευμένοι με την Ευρώπη. Οπωσδήποτε δεν έκανε, όπως συχνά συνηθίζει, χιούμορ. Ήταν ειλικρινής και μαζί του θα συμφωνούσαν πολλοί.

Όντως οι φλεγματικοί Άγγλοι δεν υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά). Εντάχθηκαν μόλις το 1973 επί εργατικής κυβέρνησης. Γιατί τόση καθυστέρηση; Οφειλότανε, κυρίως, στη γνωστή και παραδοσιακή στάση της Μ.Βρετανίας έναντι της Ηπειρωτικής Ευρώπης να προτιμάει ένα παρατηρητικό ρόλο και να επεμβαίνει, εν είδη ισορροπιστή των ευρωπαϊκών πραγμάτων με γνώμονα, πάντοτε, την εξυπηρέτηση των αγγλικών εθνικών συμφερόντων.

Ένας δεύτερος λόγος ήταν οι επιφυλάξεις του Ντε Γκώλ ο οποίος διέβλεπε ότι η συμμετοχή του Η.Βασιλείου στην ΕΟΚ, θα στεκότανε εμπόδιο στο όραμα των ιδρυτών της να καταστεί, βαθμιαία και σταδιακά, μια πλήρης και πραγματική πολιτική, οικονομική και αμυντική Ένωση.

Πολλοί διερωτώνται γιατί ο Πρωθυπουργός κ. Κάμερον προκάλεσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος; Σίγουρα όχι μιμούμενος τον έλληνα ομόλογό του. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το απλό ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην παραμονή στην Ένωση, αποδόθηκε, από πολλούς αναλυτές σε κομματικές σκοπιμότητες. Θέλησε με το προβληματισμό αυτό προς τους πολίτες να συγκρατήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του να μη διολισθήσει, όπως απειλούσαν προς το ακραίο εθνικιστικό και ξενοφοβικό κίνημα του Φάρατζ. Άλλωστε όλη η προ-δημοψηφιακή καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος και του ίδιου του Πρωθυπουργού, στηρίχθηκε στον εκφοβισμό των πολιτών για τις οδυνηρές συνέπειες που θα συνεπαγότανε μια έξοδος από την Ένωση.

Αν ο Βρετανός Πρωθυπουργός ωθήθηκε πράγματι από τέτοιους υπολογισμούς τότε οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν την 23.6.2016 ως ημερομηνία αλλαγής της συμπεριφοράς της αγγλικής διπλωματίας, που φημίζεται για τον ορθολογισμό της και κυρίως τη στάθμιση των ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ μίας ενέργειας που αφορά τη θέση του Η.Β στην Ευρώπη και διεθνώς.

Πιθανότατα οι κομματικές σκοπιμότητες να βάρυναν στην απόφαση της διενέργειας του δημοψηφίσματος. Σίγουρα, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος. Ο ευρωσκεπτικισμός στο Η.Βασίλειο συγκέντρωνε, ανέκαθεν, υψηλά ποσοστά και σε όλο το πολιτικό φάσμα. Από την δεξιά-ακροδεξιά έως και την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος.

Οι εξελίξεις στην Ε.Ενωση τα τελευταία χρόνια, όπως η γερμανική ηγεμονία επί της Ευρώπης, η λιτότητα που επιβλήθηκε από το σύστημα Σόιμπλε, η υποχώρηση των κεκτημένων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τέλος το προσφυγικό-μεταναστευτικό που όλα μαζί κατέδειξαν την ελλιπή λειτουργικότητα και δημοκρατικότητα της Ε.Ενωσης, συνετέλεσαν μεγάλως στην αναθεώρηση της βρετανικής αντίληψης για την Ευρώπη. Αφύπνισε το βρετανικό ένστικτο ότι είναι «διαφορετικοί και καλλίτεροι» κατά τον Τόνι Μπλερ.

Τελικά, τι θα συμβεί όταν δρομολογηθούν οι διαδικασίες που τα υπόλοιπα 27 μέλη και τα θεσμικά κοινοτικά όργανα ζητάνε για ενεργοποίηση του άρθρου 50 και μάλιστα, το ταχύτερο δυνατό; Οι πλέον απαισιόδοξοι λένε ότι το κακό έχει ήδη γίνει και ότι η έξοδος του Η.Β από την Ε.Ε. θα δρομολογήσει δραματικές εξελίξεις από τη διάλυσή της έως τη περιχαράκωση, τη ξενοφοβία και την επικράτηση των ισχυρών μελών σε βάρος της ισοτιμίας. Οπωσδήποτε η απώλεια ενός τόσο σημαντικού μέλους όπως είναι το Η.Β δεν αποτελεί θετική εξέλιξη. Ακριβώς για αυτό το λόγο το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απασχόλησε ευρύτατα όχι μόνο τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αλλά και τα διεθνή.

Αν όμως τα πράγματα εξετασθούν με μεγαλύτερη ψυχραιμία μπορεί να αποδειχθεί ότι η κατάσταση, ίσως, είναι λιγότερη άσχημη από όσο τη φοβόμαστε. Και τούτο επειδή η Ε.Ενωση με την αποχώρηση του Η.Β. μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και προοπτική.

Ειδικότερα για τα ελληνικά αλλά και τα ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα, επισημαίνονται Α) Η Αγγλία ή Η.Β δεν ήταν ποτέ ένθερμοι υπέρ μίας πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά, ολοκληρωμένης Ευρώπης. Ευνοούσε, φανερά και παρασκηνιακά μία Ευρώπη των αγορών ένα Big Market χωρίς συγκεκριμένα σύνορα και γεωγραφική κατάληξη. Β) Ήταν, επίσης, υπέρμαχος της πλήρους ένταξης στην Ένωση της Τουρκίας-απηχώντας και τις επιδιώξεις της πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμης- και μακάρι και άλλων χωρών πέραν της γεωγραφικής έννοιας της ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Σε αντίθεση, τα ελληνικά συμφέροντα κατοχυρώνονται καλλίτερα μέσα σε μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη και γεωγραφικά προσδιορισμένης. Από στενής ελληνικής σκοπιάς στα μείον για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η Κυπριακή διάσταση. Εντός της Ε.Ε το Η.Β. επηρέαζε μεν αλλά και επηρεαζότανε από τη γενικότερη τοποθέτηση της Ένωσης στο Κυπριακό αλλά και έναντι της Άγκυρας.

Στους λοιπούς τομείς όπως έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς αναλυτές, τα ελληνικά οικονομικά, και άλλα συμφέροντα δεν θίγονται ιδιαίτερα με την αποχώρηση. Τα υπόλοιπα όπως το STATUS των ελλήνων πολιτών στο Η.Β, εμπόριο, οικονομία, ελευθεροεπικοινωνία και συναφή, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Άλλωστε οι μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και Η.Β θα ρυθμιστούν εν καιρώ και ίσως επαληθευθεί- εκτός εκπλήξεων- η Σαιξπήρια ρήση «To much a do about nothing» ή πολύ κακό για τίποτα. Αρκεί από τα άλλα 27 μέλη επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση. Το Η.Β δεν παύει να είναι μία ευρωπαϊκή και σημαντική χώρα.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: