ΜΜΕ

Το G-10 των αρχαίων πολιτισμών

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αποκτήσουν οι ελληνοκινεζικές σχέσεις στρατηγικό βάθος και γερά θεμέλια και να μην περιοριστούν στον κομβικό τομέα της οικονομίας, όπου, δεσπόζει το ζήτημα της ανάδειξης της Ελλάδας σε οικονομική πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη, με αιχμή το λιμάνι του Πειραιά.

Η πολιτική συνεργασία είναι εξίσου σημαντική, καθώς το Πεκίνο βλέπει την Ελλάδα ως τον πλέον φιλικό του εταίρο εντός της Ε.Ε. και η Αθήνα προσβλέπει στην υποστήριξη της πολυπληθέστερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας του κόσμου, η οποία είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κοτζιάς και Γι συνομίλησαν για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς και βεβαίως για το Κυπριακό, όπου επιδιώκουμε τη βοήθεια της Κίνας, με τον Ελληνα υπουργό να τονίζει το ζήτημα της άρσης των αναχρονιστικών «εγγυήσεων» και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο υπουργών ήταν ο ισχυρός δεσμός που ενώνει τις δύο χώρες μέσα από τον πολιτισμό, όπου ανοίγονται πολύ μεγάλες προοπτικές συνεργασίας. Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Γι για την πρωτοβουλία του να ιδρυθεί ένας διεθνής οργανισμός δέκα εθνών που ανέπτυξαν τους πρώτους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας, ένα πολιτιστικό G-10, στο οποίο θα συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κίνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας συμφώνησαν να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διεργασίες για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Γι για τη συμμετοχή των άλλων χωρών που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις με την Ιταλία, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αίγυπτο και το Μεξικό. Η πρωτοβουλία για το πολιτιστικό G-10 είχε εξαγγελθεί από τον Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο του 2015.

Τέλος ο κ. Γουάνγκ Γι ανταποκρίθηκε, επίσης, θετικά στην πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών, Του Νίκου Ζηργάνου

Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/g-10-ton-arhaion-politismon

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: