ΜΜΕ

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά – Άιντε για το Κυπριακό

Ως μία μακρά, εξαιρετική και ουσιώδη χαρακτήρισε τη τρίωρη σχεδόν συνάντηση που είχε, χθες, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών. Βασικό θέμα συζήτησης υπήρξε το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. ‘Αιντε επισήμανε ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις με δική τους πρωτοβουλία επέδειξαν μεγάλη προσοχή στο να μην εμπλακούν σε αυτά τα θέματα που οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ και για να τις αλλάξουμε ή να τις ακυρώσουμε ή να φτιάξουμε κάτι άλλο χρειάζεται η συνεργασία και η υποστήριξη μεταξύ τους.

Μολονότι αρνήθηκε να μπει σε περισσότερες αποκαλύψεις και λεπτομέρειες είπε πως «έχουμε πολλές κοινές προσδοκίες και κοινή αντίληψη ως προς τα αποτελέσματα και τον δρόμο που απομένει να διανύσουμε. Έχουμε κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες».

«Είμαι σίγουρος» πρόσθεσε «ότι η Ελλάδα θα παίζει τον δικό της ρόλο στο να δημιουργήσει τις συνθήκες για να δοθεί ένα τέλος στον τραγικό 42χρονο διχασμό» και σημειώνοντας ότι δεν είναι «μη ρεαλιστής» τόνισε: «Γνωρίζω ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας, αλλά συμμεριζόμαστε με τους ηγέτες και τις ομάδες διαπραγμάτευσης ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή μιας συμφωνίας, εφόσον υπάρξει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε. Και εδώ υπάρχει μία μεγάλη λίστα αρκετών θεμάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε αλλά η δέσμευση είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα ξαναδεί τους δύο ηγέτες «και μετά όλοι μαζί θα είμαστε στη Ν. Υόρκη» επισημαίνοντας ότι η Νέα Υόρκη προσφέρει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες, τον ίδιο και όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν διμερείς επαφές που θα αφορούν και τη διεθνή αλλά και για την οικονομική διάσταση.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: