Η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι επέτειος κομβικής σημασίας για τον ελληνισμό
Υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα τις μαρτυρικές μέρες των Ελλήνων του Πόντου, των ξεριζωμό τους από τις εστίες τους, την γενοκτονία των Χριστιανών αποτέλεσμα ενός καλά μελετημένου σχεδίου εξόντωσης των γηγενών αυτοχθόνων λαών Μικρασίας-Πόντου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας. Την περίοδο 1916-1923 εξολοθρεύθηκαν από τους Νεότουρκους 353.000 Έλληνες Πόντιοι από ένα σύνολο 750.000. Αυτό το έγκλημα συνοδεύτηκε από την προσπάθεια της «πολιτιστικής γενοκτονίας» των έργων και των επιτευγμάτων του ποντιακού ελληνισμού, των εκκλησιών και των σχολείων, των τοπωνυμιών, ολόκληρης της κληρονομιάς τριών χιλιάδων χρόνων, με σκοπό να σβήσουν τις μνήμες, το έργο και την παρουσία του ποντιακού ελληνισμού στην περιοχή.
Αποτελεί ιστορική, ηθική και πολιτική υποχρέωση όλων των κρατών η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Αναγνώριση που σηματοδοτεί την υπεράσπιση του σημαντικότερου αγαθού, που είναι η ανθρώπινη ζωή.
Το ΠΡΑΤΤΩ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Ελλήνων Ποντίων για διατήρηση της κοινής κληρονομιάς, καθώς και της μνήμης των χιλιάδων αθώων νεκρών και της Ιστορίας ενός από τα πιο δημιουργικά κομμάτια του Ελληνισμού. Θα παλεύει μαζί τους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας τους, για την υποχρέωση της Τουρκίας να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της.