Εγεννήθη παρ’ ημίν νέο πολιτικό κίνημα… Την περασμένη εβδομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο του «ΠΡΑΤΤΩ» και ο πρόεδρός του Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσαν τη μετεξέλιξη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης σε πολιτικό σχηματισμό.
Λογικό το ερώτημα: Χρειάζεται; Η απάντηση, σαφώς ναι. Χρειάζεται διότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει και το επιβάλλει η διογκούμενη δυσφορία των πολιτών για την πολιτική της ΝΔ.
Η υγειονομική κρίση προκαλεί εύλογο φόβο και τα λαμβανόμενα από την κυβέρνηση μέτρα είναι αποσπασματικά, ελλιπή και στην κατεύθυνση του «βλέποντας και κάνοντας», καθότι όλα είναι τάχα μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις βιώνουν καθημερινά το άγχος της επιβίωσης και της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Οι άνεργοι αυξάνονται και όταν βρίσκουν εργασία –ειδικά οι νέοι– αμείβονται πενιχρά, παρότι προσφέρουν πολύωρη εργασία. Οι συνταξιούχοι, με δραστικές μειώσεις στις απολαβές τους, προσπαθούν να στηρίξουν τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Υποχωρεί η διεθνής θέση της Ελλάδας και είναι ανάγκη να εκφραστεί η πατριωτική Αριστερά αυτόνομα, χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο όσων απεχθάνονται τη λέξη πατριωτισμός, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν ανοχή στον τουρκικό εθνικισμό. Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη –ίσως και εκρηκτική– καμπή και δρομολογούνται εξελίξεις (σε Αιγαίο και Κύπρο) που φαίνεται να μην είναι αυτές που απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας μας.
Μαζί μ’ αυτά να υπενθυμίσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, τις βόλτες του «Oruc Reis», το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, τους πλειστηριασμούς, τη νομοθετική ασυλία των τραπεζών και των στελεχών τους, τη δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να απαγορεύει ελέγχους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τον αυταρχικό τρόπο που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις, τις αντισυνταγματικές αστυνομικές διατάξεις, το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, τον εμπαιγμό για το περίφημο 800άρι όσων τίθενται σε αναστολή εργασίας, το εξευτελιστικό voucher επιστημόνων και την τηλεκατάρτισή τους μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών, τα 24 εκατ. ευρώ στήριξης στον πολιτισμό, που είναι λίγο παραπάνω από τη «λίστα Πέτσα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δείχνει να μην μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ κατατρύχεται από εσωτερικά προβλήματα, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα γίνεται αποδεκτός από μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναστήσει τον παλιό εαυτό του και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Το ΚΚΕ, παρά τη συνεπή στάση του σε όσα πρεσβεύει, παραμένει περιχαρακωμένο. Το ΜέΡΑ25 δεν δείχνει να έχει στίγμα.
Έρχονται δύσκολες μέρες. Τα προβλήματα θα είναι ίδια για όλους μας.
Απαιτείται ενότητα, νέες πολιτικές, όραμα για το μέλλον και πολιτικοί σχηματισμοί όπως το «ΠΡΑΤΤΩ», που πιστεύει στις πολιτικές συνεργασίας και συμμαχίας. Επιδίωξη του «ΠΡΑΤΤΩ «είναι να μετουσιωθεί το μεγάλο δημοκρατικό-προοδευτικό ρεύμα των πολιτών σε προγραμματική σύμπραξη, που θα εκφράσει την κατακερματισμένη πολιτική δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας του λαού.
Το «ΠΡΑΤΤΩ», σταδιακά, θα ξεδιπλώσει τις προτάσεις του και θα τις εξειδικεύσει. Οι πρώτες απόψεις δημοσιοποιήθηκαν στις 23/11/2020 με τη δήλωση του προέδρου του Νίκου Κοτζιά, και δύο κείμενα: Τι είναι και τι θέλει το «ΠΡΑΤΤΩ» και τους Άξονες Άμεσου Προγράμματος, που περιέχουν: 1) Την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης. 2) Την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα. 3) Την εκπαιδευτική και πολιτιστική αναγέννηση. 4) Τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. 5) Την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. 6) Την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Αυτά και άλλα οδήγησαν στο να αποφασίσουμε τον μετασχηματισμό του «ΠΡΑΤΤΩ» από κίνημα ιδεών σε πολιτικό σχήμα. Στόχος, η ενίσχυση της αντιμετώπισης της ανάλγητης κυβερνητικής λαίλαπας. Δεν έχουμε ανταγωνιστική διάθεση, όπως νομίζουν κάποιοι. Απλά έχουμε άποψη για την Αριστερά, με πατριωτικά και ενωτικά χαρακτηριστικά. Άλλο εχθρότητα και άλλο διαφορετικότητα.
Η ενεργοποίηση του «ΠΡΑΤΤΩ» είναι «τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής», για να θυμηθούμε και τους στίχους του Κώστα Βάρναλη.